понеділок, 17 січня 2022 р.

 

23 листопада -135 років від дня народження українського етнографа, фольклориста, публіциста, культурно- громадського діяча Михайла Ломацького.

Михайло Ломацький автор

13 - ти книг про Гуцульщину. Першим в українській літературі він створив усебічну картину Гуцульщини, яку любив до глибини серця, змальовував такою, якою її бачив: з її красою й потворностями, з її величчю і упадком, з її багатством і злиденністю. Попри зайнятість учительською працею, він сходив гори вздовж і поперек. Пильно придивлявся до побуту, звичаїв горян, пізнавав їх духовний світ, записував фольклор та легенди.

Михайло Ломацький зібрав неоціненні скарби гуцульської старовіччини, а коли в період воєнного лихоліття вони були втрачені згодом відтворив їх з пам'яті.

Гуцульська спадщина

М. Ломацького складається з таких книг : "На чисті води," "Верховино,світку ти наш," "Нариси з Гуцульщини,"

"В країні чарів і краси," Заворожений світ" та ін.

Вшановуючи пам'ять про Михайла Ломацького в публічній бібліотеці для учнів Верховинського ліцею 1 (вчитель Василина Маротчак, вихователь Галина Олексюк) проведено літературно- краєзнавчу годину: "Історія Гуцульщини в творах Ломацького" та організовано книжкову виставку: "Михайло Ломацький- дослідник Гуцульщини."




Немає коментарів:

Дописати коментар

  Бібліотека - філія с.Буковець. Канікули з цікавою книгою. Літо - розкішні дні шкільних канікул, довгоочікувана пора для школярів. Урізнома...